Общински съвет Плевен обсъжда промени наредби и подпомагане на граждани.

Последни новини


В четвъртък, 30 май, Общински съвет – Плевен ще проведе своето редовно заседание в Конферентната зала на Община Плевен, сграда „Гена Димитрова“, по богатия дневен ред от 51 точки, като последните четири ще са въпроси от общински съветници.

На фокус са предложения за промени в две ключови наредби. За Наредба № 7 се предлагат изменения, които отговарят на новите условия за разпространение на информация и начина за публикуване на обявления за публични продажби и конкурси. Освен това обсъждане ще предизвика и предложението за увеличаване на еднократната парична помощ за новородени и осиновени деца до включително третото дете в рамките на Наредба № 38. „Еднократна финансова помощ за раждане на дете от майка, постоянен жител на община Плевен, която е редовен студент във висше учебно заведение – 600 лв.“ – това е новата категория, която ще бъде допълнително обсъдена.

Общината също така ще вземе предвид предложение за еднократно социално подпомагане на граждани с терминална бъбречна недостатъчност. „Лицата, лекувани с диализни методи, често са зависими само от болестни пенсии под минималната работна заплата“, се казва в основанията на предложението, което подчертава необходимостта от подпомагане на тези членове на общността.

Сред другите точки на дневния ред е предложението за изменение на Решение № 626, свързано с отпускане на заеми и определяне на базисни цени за земеделска земя, утвърждаване на програми за развитие на общински търговски дружества и други критични горещи теми.

Също така ще бъде обсъдено определянето на състава на Местна комисия за обществен ред и сигурност, както и представителство в комисията за Съвета на децата.

Заседанието ще приключи с питания до кметството относно поставянето на дефибрилатори, информация за хода на големи проекти, контрол по спазване на екологични наредби и финансиране на проекти за образователната инфраструктура.

Всички предложения могат да бъдат намерени за предварително ознакомяване на интернет страницата на Общински съвет – Плевен, в раздел „Заседания“ на адрес https://obs.pleven.bg/bg/materiali-za-zasedanie-na-obshtinski-savet-pleven-na-30052024-g.