Общопартийна комисия: Отстраняването на Иван Таков е нелегитимно

Плевен днес


Днес Общопартийната контролна комисия на БСП оповести, че демонтажът на Иван Таков като глава на БСП-София е незаконен.

Това оповещение става на фона на новината, че Корнелия Нинова, бившата представителка на партията, е лишена от възможността да заяви кандидатурата си за повторен мандат.

Иван Таков беше освободен от поста по време на управлението на Нинова след подкрепата, предоставена от групата общински съветници на БСП към Цветомир Петров за столичния общински съвет. Това действие предизвика недоволство в ръководните кръгове на партията и последващата отмяна на доверието към тях. Впоследствие, Диана Тонова, доскорошен зам.-шеф на СОС, заема позицията на Таков като лидер на социалистите в София.

„Наредената подготовка на заседания за отчетно-изборен цикъл в софийската структура на БСП се оказа извършена без необходимото присъствие и неотменно е незаконна. Оттук следва, че Иван Таков възстановява своите функции на шеф на столичните социалисти, а съществувалата организация на градския и районни съвети преди извънредно регулирането остава непокътната,“ постановява комисията.

Иван Таков подчертава триумфа на правдата, въпреки закъснението на съдебното решение, и изразява удовлетворение от дългоочакваното провеждане на комисията. От БСП-София информират, че Таков ще продължи със своята работа заедно с Градския съвет и Изпълнителното бюро от адреса на централата на партията.

Контролната комисия на БСП изрази мнения и по случаи, касаещи Бургас и Плевен, констатирайки подобни нередности и в тези области, датирани от февруари. По-нататък комисията отменя нелегитимно свикана конференция в Плевен и призовава за наказание на лицето, отговорно за подвеждащ официален документ. Също тако, апелира за установяване на точния състав на Националния съвет и препоръка за изборния процес в партията.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.