„Обявен е 21 януари за Ден на родилната помощ: Подчертаване на необходимостта от подкрепа и грижи за бъдещите майки“

Плевен днес


На 21 януари отбелязваме Деня на бебето, като почитаме всички специалисти, които спомагат за безопасното раждане и здравословния старт на новородените. Този ден е посветен на акушерките, акушер-гинеколозите и неонатолозите, които изиграват решаваща роля в защитата на живота и здравето на новонародените.

Датата за празника е определена през 1951 г. с указ на Народното събрание. Възпоменаването се основава на стария празник „Бабинден“, който според стария календар се празнува на 21 януари, а според новия – на 8 януари. Бабинден е символен празник, свързан с покровителката на раждащите се, която призовава за добро здраве и безопасно раждане.

През Деня на бебето се отдава признание на усилията и ангажимента на специалистите, които работят по спасяването и подпомагането на новородени деца. Това включва акушерки, които помагат на жените по време на раждането и след това, акушери-гинеколози, които грижат за здравословието на жените по време на бременността и раждането, както и неонатолози, които са специализирани в грижата за новородени деца и почтидети. Тези специалисти имат изключително важна роля за гарантирането на безопасността и здравословното развитие на новородените.

Източник на информацията: PlevenZaPleven