Обявен оранжев код за бури в Ловеч, Плевен, Враца, Монтана

Плевен днес


Очаква се изключителна метеорологична активност в районите на Ловеч, Плевен, Враца и Монтана с оглед издадения от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) оранжев код за интензивни валежи и гръмотевици за следващия ден. Въпросните региони ще преживеят интензивни и краткотрайни дъждове с гръмотевици попладне и към вечерта, като се очаква и залпове от градушки. Натрупванията на дъждовната влага ще достигнат до 20-25 mm, като изключения на отделни места могат да бъдат и между 40-50 mm.

В допълнение, институтът е активирал и жълт код за подобни явления в седем други области на България, където се очакват дъждовни количества също до 20-25 mm. Тези области включват Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София област и Видин, където също се предвиждат валежи с гръмотевици и градушки.

По отношение на времето днес, през първата половина на деня ще доминира слънчевото време. Вятърът в по-голямата част от страната ще бъде от юг, като ще остане слаб, а на изток – умерен. Максималните температури ще бъдат в диапазона между 30° и 35°, като за София се очаква около 30°. Попладне, в западните райони, по-късно и източните, облачността ще се зачести, предвещавайки краткотрайни валежи и гръмотевични бури, особено в западната и средносеверната част на страната.

За района на Черноморието прогнозата е също фаворитна като в началото на деня ще се радваме на слънце, а през следобеда – на умерена облачност. Вероятността за валежи е минимална при максимални температури от 26° до 30° и морска вода, чийто температурен диапазон е 17°-23°.

Планинските райони ще имат преди обяд по-скоро висока и разкъсана облачност, след което следобедните часове могат да донесат краткотрайни валежи и гръмотевици, особено в масивите от западната половина на страната. Вятърът ще бъде силен, а на откритите части ураганен. По високите върхове очаквайте максимална температура около 16°, а на 1200 метра надморска височина – приблизително 24°.

През следващите дни в Югоизточна България ще продължава да духа юг-югозападен вятър и високи температури. На северозапад обаче ще нахлуе по-хладен въздух, което ще доведе до понижаване на температурата и мощно развитие на облачността след обяд. За Западна и Централна България са очаквани интензивни валежи и гръмотевични бури. С влизането на умерения и в някои райони силен вятър от северозапад, хладният въздух ще понижи температурите дори и в Югоизточна България, което ще доведе до максимални стойности от 24° до 29°. Ще има и условия за интензивни валежи, особено в Южна България.

Информацията за времето е предоставена от dnes.bg.