ООН обявява 27 януари за Международен възпоменателен ден на Холокоста.

Плевен днес


На 27 януари 1945 година, последните оцелели затворници в концентрационния лагер Аушвиц (Освиенцим) бяха освободени от Червената армия, като това събитие отбелязва началото на края на ужасите на Холокоста и падането на нацисткия режим. Аушвиц се превърна в един от най-известните символи на жестокостите, извършвани по време на Втората световна война, като в него бяха депортирани и убити милиони невинни хора, включително почти цялата еврейска общност в Европа.

През 2005 година Обединените нации обявиха 27 януари за Международен ден на възпоменание на жертвите на Холокоста, като подчертаха необходимостта от помнене и противопоставяне на масовите избивания и геноцида. Множество хора по света, включително евреи, хомосексуални, роми, инвалиди и хора от различни политически или религиозни общности, бяха преследвани и убивани от нацисткия режим.

В Германия Международният ден на Холокоста се отбелязва като национален паметен ден под наименованието „Ден в памет на жертвите на националсоциализма“ (Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus), въведен на 3 януари 1996 година по инициатива на тогавашния германски президент Роман Херцог. Датата на отбелязване е избрана по отношение на освобождението на Аушвиц. Денят се отбелязва също официално в други страни като Италия, Израел и Великобритания.

Този паметен ден стои до други значими международни дни, като Международния ден на митниците (26 януари), Международният ден на чистата енергия (26 януари), Международният ден на снежния човек (18 януари) и Международният ден на ръкописното писмо и почерка (23 януари).

Източник на информацията: PlevenZaPleven