Ученици играха роли в симулиран съдебен процес в Плевен.

Плевен днес


На 26 януари в Държавната финансово-стопанска гимназия „Интелект“ в град Плевен се проведе ролева игра, в която ученици от 11 клас, специализирани в областта на съдебната администрация, участваха във възстановка на съдебен процес по истински случай. Това събитие беше част от програмата „Иновации в действие“, която гимназията регулярно включва в учебния си план.

Председателят на Районния съд в Плевен, съдия Вера Найденова, беше гост на мероприятието. Тя беше подготвила казуса, който беше разигран, като част от образователната програма, целяща изграждане на информираност и доверие в съдебната система. Това сътрудничество стартира с подписването на меморандум за партньорство между гимназията и съда на 21 април 2023 година.

Студентите приеха различни роли – съдии, ищци, ответници, адвокати, както и свидетели и експерти, представяйки адекватно случая пред аудиторията. След приключване на симулирания процес, всеки участник бе награден от съдия Найденова с екземпляр от Конституцията на Република България.

Инициативите на Районния съд в Плевен за насърчаване на образованието по темата за правосъдната система се очаква да продължат и през следващата година.

Информацията е предоставена от Районен съд – Плевен.

Източник на информацията: PlevenZaPleven