„Опасна комедия“ с Аня Пенчева и Георги Ангелов в Плевен

Общество


Аня Пенчева и Георги Ангелов ще се представят тази вечер на сцената на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен с постановката „Опасна комедия“. Спектакълът е адаптация на пиесата „Старомодна комедия“ от Алексей Абрузов, като нейният превод и сценичен вариант са реализирани от режисьора и директор на Плевенския театър, Димитър Кабаков.

Кабаков споделя, че личният му избор на пиесата е воден от прекрасните му спомени от нейната сценична интерпретация през 80-те в театър „199“ с участието на легендите Татяна Лолова и Георги Калоянчев. „Това е текст, който носи универсалност и човечност,“ отбелязва Кабаков за БТА.

Режисьорът подчертава, че текстът на пиесата демонстрира как човек успява да се възстанови и да продължи напред сред предизвикателствата на живота. „Това качество ни липсва все повече в съвремието,“ заявява той и добавя, че поколението днес рядко оценява усилията, които животът изисква от тях, погълнато от очакванията за лесен и бърз успех.

Постановката предлага иронично-смешна и красива история, пресъздадена в стила на режисьорската естетика на Крейг, който използва „чистата черна кутия“ с геометрични елементи и игра на светлина. Тази визуална концепция, смесена със съвременни мултимедийни решения, създава въздействаща сценична обстановка, споделя Кабаков.

Съдбата на героите в „Опасна комедия“ е свързана с последната голяма война – макар в оригиналната версия това да е Втората световна война, Кабаков отбелязва, че историята може да отрази всяка от съвременните войни. Действието се развива в Рига, на брега на Балтийско море, където част от сцените са заснети директно на място, което придава на спектакъла комбинация от кино и театър.

„Опасна комедия“ ще има две премиерни постановки в Плевен – тази вечер и на 24 октомври, след което на 30 ноември ще бъде представена в София на сцената на „Théatro отсам канала“. В екипа, създал спектакъла, участват сценографите Петко Танчев и Ясмин Манделли, мултимедийните артисти Димитрис Георгиев и Виктория Караколева, хореографът Люба Валентинова, както и композиторът Иван Лечев.

Източник на информацията: БТА.

Вашият коментар