Оперно лято с плеяда световни звезди готви Плевенската филхармония [ПД]

Акценти

Оперно лято с плеяда световни звезди готви Плевенската филхармония. Силен финал на творческия сезон ще поставят оперите „Аида“ и „Набуко“ от Джузепе Верди, като спектаклите ще са съответно на 27 юни и 2 юли в Летния театър в Плевен и ще са с участието на Хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева и Хора на Русенската опера с диригент Стиляна Димитрова.
Цветелина ВасилеваСветовноизвестната прима Цветелина Василева ще изиграе Аида. Лирико-драматичното сопрано е наричано от меломани и критици „българското оперно чудо“. Завършва Софийската консерватория, а международната й кариера започва в Сан Франциско с „Трубадур“. Прави прекрасни роли в Метрополитън Опера, Гранд Опера, Ковънт Гардън, Торонто, Щатсопера и на почти всички важни сцени по света. Печели много конкурси и почитатели. Пяла е с най-големите съвременни имена като Анна Нетребко, Луис Лима, Дмитрий Хворостовский, Агнес Балца, Самуел Рейми. Партнирала си е с Гена Димитрова и Николай Гяуров.
Юлиян КонстантиновОсвен Цветелина Василева, в „Аида“ ще се изявят доказани изпълнители по световните сцени като Ивайло Джуров (в ролята на царя на Египет), Саня Анастасия от Сърбия (в ролята на Амнерис), Дарио ди Виетри от Италия (в ролята на Радамес), Венцеслав Анастасов (в ролята на Амонасро), Юлиян Константинов (в ролята на Рамфис).
Венцеслав АнастасовГлавната роля в операта „Набуко“ е поверена на световноизвестния баритон Венцеслав Анастасов. Превъплъщението му в образа на Ескамилио в операта „Кармен“ го среща с големия испански режисьор Карлос Саура. Сред върховите му творчески изяви е партньорството с брат му Орлин Анастасов в изпълнение на Родриго и Крал Филип на премиерата на операта „Дон Карлос“ в Палау де лас Артс Валенсия с диригент маестро Лорин Маазел. В постановката „Ифигения в Таврида“ пък пее на една сцена с великия Пласидо Доминго.
Йорданка ДериловаАбигайл ще изиграе в Плевен Йорданка Дерилова, която публиката имаше удоволствието да види и миналата година на сцената на Летния театър. Ролята на Захария ще изпълни Ивайло Джуров, Измаел ще е талантливият тенор Георги Султанов, Фенена ще е солистката на Русенска опера Петя Цонева.
Диригент и на двата спектакъла ще е маестро Найден Тодоров.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com