Оранжев код за обилни валежи в 10 области на България

Плевен днес


Оранжев код за проливни дъждове и гръмотевици е обявен в десет области на страната за днес, 5 октомври. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Предупреждението важи за Благоевград, Велико Търново, Враца, Габрово, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Русе, София област и Търговище. Очаква се в тези райони дъждовете да бъдат между 35 и 65 милиметра. На определени места ще има гръмотевични бури.

В тринадесет области е активиран жълт код за интензивни валежи, а в единадесет от тях има и предупреждение за електрическа активност. Очакват се дъждове от 20 до 35 милиметра в областите Видин, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, София град, Стара Загора и Шумен.

Според прогнозите на НИМХ, в събота страната ще бъде премината от студен атмосферен фронт. Облачността ще се увеличи над източните региони и ще е значителна, с много места, където ще вали дъжд. Валежите в Западна и Централна България през деня ще бъдат локални, временно интензивни и изобилни на количество, а към вечерта и през нощта срещу неделя – и в Източна.

При преминаването на фронта от запад на изток ще има гръмотевична активност. В северозападните райони вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще бъде слаб до умерен; в останалата част от страната ще духа от юг-югозапад, умерено, временно силно. Максималните температури ще са от 19-20 градуса в западните до 29-30 градуса в източните райони, като в София те ще достигат до 19-20 градуса.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.