Отбелязваме Деня на археолозите у нас от 1970 година.

Плевен днес


На 14 февруари всяка година се отбелязва Денят на археолозите в страната, празник, който е установен през 1970 година по инициатива на членовете на Националния археологически институт и музей при Българската академия на науките. Археологията е наука от хуманитарната сфера, която разследва и документира историята на човечеството чрез изучаването на материални останки от епохите на нашата планета. Тази наука охвана разнообразие от времеви периоди, включително от ерата на първите каменни оръдия отпреди около 2,5 милиона години до съвременността.

Обаче, работата на археолозите не се ограничава до провеждането на археологически разкопки. Тяхната задача продължава след приключването на полевата работа и включва множество отговорности като: документиране на находки, тяхното анализиране и датиране, публикуване на изследвания, реставрация и запазване на обектите, както и представянето им за широката общественост. Целта е откритията да станат достояние както на учените, така и на хората, интересуващи се от археология.

Допълнително, бяха споменати и други празници в категорията, като например 14 февруари, който освен за Деня на археолога се отбелязва и като Празник на виното и любовта, 9 февруари – Международният ден на стоматолога, 10 февруари – Международният ден на чадъра, и 11 февруари, познат като Световния ден на болните.

Източник на информацията: PlevenZaPleven