Отбелязваме Деня на Българското радио с богата история.

Плевен днес


Денят на Българското радио се чества на 25 януари в памет на историческия момент от 1935 година, когато българският монарх Борис III издава указ, превръщайки радиоразпръскването в страната в държавна собственост. Тази дата сега се свързва с Българското национално радио (БНР), което е било единствената радиостанция в България до началото на 1990-те години. През годините, БНР е излъчвало разнообразие от програми, включително четирите национални програми – „Хоризонт“, „Христо Ботев“, „Орфей“ и „Знание“, както и няколко регионални станции, които стартират през 1977 година.

В по-късни години, през 1992 г., се случва и първото предаване на частна радиостанция в Пловдив, наречена „Канал Ком“. Официалното наименование „Българско национално радио“ е прието през 1993 г. от 36-то Народно събрание на България.

Събитието се нарежда до други значими дати за българското общество и култура, като Деня на българското кино на 13 януари, Деня на българското военно разузнаване на 12 януари, празнуването на Свети Теодосий на 11 януари и Деня на любовната афера на 5 януари.

Източник на информацията: PlevenZaPleven