Отбелязваме Световния ден на енергийната ефективност на 5 март.

Плевен днес


На 5 март честваме Световния ден на енергийната ефективност, който беше учреден през 2004 година с цел повишаване на осведомеността относно значението на разумното използване на енергията. Този ден има за цел да насърчи хората и институциите да прилагат мерки за намаляване на енергийното потребление и да се обърне внимание на ползите от използването на енергията по ефективен начин, което помага за опазването на околната среда.

В нашия съвременен свят, отгледан на комфорт и технологии, като електричество, топла вода, мобилни телефони, компютри и автомобили, често можем да забравим за влиянието ни върху природата. Икономиката е строго зависима от енергийните ресурси, също както и поддържането на жизнени функции на планетата зависи от естествените енергийни източници като слънце, вода и вятър.

„Ефективно“ употребление означава да се управлява енергията по начин, който максимизира ползите, докато се минимизират отрицателните последици за околната среда. „Разумно“ използване включва намаляване на зависимостта ни от невъзобновяемите енергийни източници, като въглища, нефт и газ, които са ограничени по количество и предизвикват замърсяване на околната среда при тяхното изгаряне.

Световният ден на енергийната ефективност е част от календара на значими дати, които включват и други специални дни, като Световния ден на скаутите на 22 февруари, Световния ден на радиото на 13 февруари, Световния ден на болните на 11 февруари и Световния ден на бармана на 6 февруари.

Източник на информацията: PlevenZaPleven