Откриват Международния фестивал за маримба и ударни инструменти в Плевен [ПД]

Акценти

Петият международен фестивал за маримба и ударни инструменти ще бъде открит днес, 2 юли, в Плевен. Организатори на престижното събитие, което събира известни музиканти от 7 държави, са Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ и Община Плевен. Официалният старт на събитието ще е в 19.30 ч. в Регионалния исторически музей (при лошо време в зала „Катя Попова”). Ще свирят перкусионни ансамбли от НУИ „Панайот Пипков”, НМУ „Любомир Пипков” – София, и от участници във Фестивала.
На 3 юли, вторник, от 19.30 часа в зала „Катя Попова” ще се изявят пред публика Небойша Живкович – Сърбия/Германия, И-Пинг Янг – Тайван/Франция и Василена Серафимова – България/Франция. На 4 юли, сряда, от 19.30 часа в същата зала ще свири „Трио SR9“ – Франция, а на 6 юли, петък, от 19.30 часа в зала „Божко Шойков” на НУИ „Панайот Пипков” ще имат концерт Теодор Милков – Русия/Гърция и участниците в майсторските класове, състояли се по време на Фестивала.
Някои от артистите идват за пръв път в България. Такъв е Теодор Милков. Небойша Живкович – също. Той е много ярка фигура в света на ударните инструменти и е не само инструменталисит и педагог, но и известен композитор.
Почитателите на ударните инструменти ще чуят за пръв път и И-Пинг Янг. Тя е родена в Тайван, където е учила ударни инструменти, а в последствие продължава образованието си в различни страни на Европа. За първи път на плевенска сцена ще се изяви и френското „Трио SR9“, което има много активна концертна дейност в Европа. Добре познат е Жан Батист Льоклер, който ще участва във Фестивала за 3-ти път. Той е много ярък оркестров музикант, с много полезни лекции не само за учениците, но и за преподавателите.
Василена Серафимова, бивша възпитаничка на плевенското НУИ „П. Пипков“, също ще води майсторски клас по време на събитието. Тя е и един от иницаторите и съорганизаторите му, както и връзката с многобройните участници.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com