Откриват Фестивал „Орел на Дунава“ за античното наследство

Общество


В село Рибен, община Долна Митрополия, тази вечер ще бъде открито 18-ото поредно издание на Фестивала за античното наследство „Орел на Дунава“, според съобщение от организаторите.
Форумът ще протече на две локации в област Плевен – колония „Улпия Ескус“ близо до село Гиген и римският кастел „Ад Путеа“ в село Рибен, от 14 до 16 юни.
Официалното откриване се очаква в 20:00 часа с представянето на групите за реконструкции, като се предвижда присъствието на около 120 реенактори от България, Румъния, Италия, Англия и Сърбия. През деня фестивалната програма включва симпозиум на тема „Дунав – люлка на култури“, посветен на научните разкрития в района, който ще се състои в посетителския център на „Ад Путеа“. За децата са предвидени ателиета, а също така ще има и демонстрации на антична кулинария.
През уикенда дейностите на фестивала ще се провеждат в „Улпия Ескус“ близо до село Гиген, където ще бъдат разположени римски маршови и варварски лагери, ще вървят игри и конкурс за антични облекла, накити, прически и оръжия, различни демонстрации, реконструкции на гладиаторски битки и голямото сражение между варвари и римляни в лимеса на Истър. В неделя посетителите пак ще могат да разгледат двата лагера и да участват в различни работилници и ателиета. В рамките на събитието ще бъде връчена и наградата „Златен Орел“ за принос към опазването на културно-историческото наследство.
Детайлна информация за фестивалната програма по часове може да се намери на официалния уебсайт на мероприятието.
/ТС/

Информацията в статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.