Откриват фотоизложба за жените в историята на БАН в Плевен.

Общество


Фотоизложбата „Жените в историята на Българската академия на науките“ беше открита днешния ден в Телекомуникационния ендоскопски център на Медицинския университет (МУ) в град Плевен. Организирана е от Научния архив на Българската академия на науките (БАН) и принадлежи към проект, финансиран от ЮНЕСКО. В този проект е създаден енциклопедичен справочник с наименование „Жените в историята на Българската академия на науките“, където се съхраняват данни и документация за 952 жени, свързани с БАН, а в самата изложба са включени 70 от тях. Пространството на експозицията обхваща 19 пана, които предлагат възглед към историческата роля на жените в БАН и в неговите научни институти.

Откриването на изложбата се случва в контекста на културните събития, отдадени на 50-годишнината от създаването на Медицинското училище в Плевен, както и на честванията на 155-годишнината от основаването на Българската академия на науките. Това сподели доц. Теодора Вълова, директор на Регионалния академичен център в Плевен, част от националната академична мрежа на БАН.

По време на откриването, проф. д-р Славчо Томов, ръководител на Научно-изследователския институт при МУ – Плевен, акцентира на значението на жените в българската наука и на техния принос към световен мащаб. Той също така подкрепи изказването на доц. Вълова за двойното благословение на жената – да ражда живот и да предава знание.

На церемонията по откриването присъстваха и Елина Димитрова – заместник-кмет по „Проекти и хуманитарни дейности“ в Община Плевен, Анелия Дечева – началник на отдел „Култура и туризъм“, представители на Съюза на учените в България – клон Плевен, както и студенти.

Информацията за изложбата е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.