Изложба в Плевен чества национални олимпийци по природни науки.

Общество


Изложба „Моите будители“, която представя българските олимпийци по природни науки и техните ръководители, е подредена в Плевен. Тя показва по един нетрадиционен начин – чрез фотографии, най-добрите български ученици, участвали в международни олимпиади по математика, физика, химия, биология, лингвистика, информатика, астрономия и астрофизика. Експозицията е разположена във фоайето на зала „Катя Попова“ и беше официално открита днес.

Целта на изложбата е да представи всички 14 национални отбори по природни науки, обясни Вълкан Горанов, изпълнителен директор на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, което с подкрепата на Фантастико Груп организира експозицията. Той акцентира върху факта, че през миналата година всички ученици, показани на фотографиите, са спечелили за България общо 90 медала от най-силните международни състезания при висока конкуренция. „Това е резултат от огромен труд, посвещение и неуморни усилия както за децата, така и за техните ръководители“, подчерта Горанов.

Албена Тотева, началник на Регионално управление на образованието в Плевен, също изрази своята благодарност и признателност към талантливите ученици, които са донесли медали за България от изтеклите международни състезания.

„Гордея се с вашите успехи, но те също така ме карат да осъзная колко трудно е да оставим България във вашите ръце“, сподели пред учениците Димо Дешев, председател на комисията по култура, читалища, вероизповедание и международна дейност при Общинския съвет в Плевен. „Направете България още по-добра, такава, каквато е мечтал за нея Левски, тя е ваша и сте длъжни да я направите място, където вашите деца да искат да живеят“, добави той.

На откриването присъстваха и двама от медалистите олимпийци от Плевен – учениците от Математическа гимназия „Гео Милев“, Виктория Иванова, носителка на бронзов медал от Международната олимпиада по биология, и Крум Александров, носител на златен медал от Международната олимпиада по химия и сребърен от Международна Менделеевска олимпиада по химия. Виктория сподели, че за нея най-важното качество за постигане на целите е упоритостта, а Крум подчерта, че постоянството е ключът към натрупването на знания и отличните резултати.

През изминалата година четирима ученици от МГ „Гео Милев“ успяха да спечелят отличия от международни състезания. Сред тях са Ясмин Ердим с бронзов медал от Европейската олимпиада по информатика за момичета и Михаил Банков със сребърен медал от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика.

Автор на фотографиите в изложбата е Костадин Кръстев – Коко. „Моите будители“ може да бъде разгледана до 7 май.

Информацията за тази статия е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.