Среща на Комитета за наблюдение Interreg VI-A Румъния-България.

Областна администрация Плевен


На 23 април в зала „Плевен” на Областната администрация се състоя среща на Комитета за наблюдение на Програмата Interreg VI -А Румъния – България. Областният управител Виолета Иеремиева откри форума като член и домакин от българската страна, подчертавайки благородната цел на програмата да подобри качеството на живот в осем български области и седем румънски окръга. Тя изрази увереност, че участниците са не само съседи, но и приятели, стремещи се към по-добър живот за народите на двете страни.

Interreg VI-A Румъния – България 2021-2027 е трансгранична програма на ЕС, включваща България и Румъния, финансирана от Европейския фонд за регионално развитие за подобрение на румънско-българската гранична област между 2021 и 2027 година. Европейската комисия одобри програмата на 30 ноември 2022 г.

Комитетът за наблюдение на Програмата е двустранна партньорска структура без правосубектност, която взема стратегически решения за изпълнение на програмата. Тя се фокусира върху проекти с реално трансгранично въздействие и принос за населението, бизнеса и институциите. Програмата продължава добрите практики от предходни периоди, инвестирайки в дейности свързани с климатични промени, риск управление, опазване на околната среда, устойчивост, транспорт, заетост и мобилност на работната сила.

Общият бюджет възлиза на 207 457 162 евро (от Европейски фонд за регионално развитие и национално съфинансиране). Бенефициенти са публични администрации, бизнес сектор, неправителствени организации, образователни и научни институции, граждански общества и организации за опазване на околната среда и подкрепа на бизнеса.

Срещата на Комитета е втора по ред след тази през 2023 г. в Констанца, Румъния. Нейната задача е да обсъди и одобри първите проектни предложения, да прегледа стратегически проекти и да отвори нови възможности за бенефициенти, с приоритет върху социалните и образователни инициативи.