Открита честната глава на свети Йоан Кръстител в два храма.

Плевен днес


В православния календар се отбелязват много празници, свързани с живота на църквата и честването на видни свети личности. Сред най-почитаните фигури в християнството е свети Йоан Кръстител, който е хвален от Иисус Христос като най-велик сред родените от жени. Вярващите почитат Йоан Кръстител по няколко пъти годишно на различни празници, свързани със значими моменти от неговия живот – зачатието, рождението, смъртта и кръщението на Иисус Христос. На деня на новината се отбелязва празник в чест на първото и второто намиране на главата на Йоан Кръстител.

Според евангелието на Матей, главата на Йоан Кръстител била отсечена по заповед на цар Ирод Антипа, след като танцьорката Саломия, подстрекавана от майка си Иродиада, поискала това като награда. Впоследствие, учениците на Йоан взели тялото му и го погребали, докато учението му продължило да въздейства вярващите.

Легендата разказва, че отсечената глава на Кръстителя била първоначално погребана в йерусалимската област благодарение на ученичката на Иисус, Йоана. В IV век главата била открита и започнала да бъде почитана като священ реликв. През вековете мощите на светеца претърпели различни премествания – от Йерусалим до Емеса (сега Хомс в Сирия), Цариград (днешния Истанбул), и по време на кръстоносните походи били откарани на запад.

Тази новина е от поредицата на църковните празници, като посочва още други важни дати и събития, които християнската общност отбелязва.

Източник на информацията: PlevenZaPleven