Откри се традиционният базар за мартеници в Плевен

Последни новини


В началото на февруари в град Плевен стартира традиционният мартенски базар. На пешеходната зона в центъра на града са разположени над 100 щанда, които предлагат различни червено-бели мартеници. Продавачите са получили правото да търгуват на базара чрез публично теглене на жребий, организирано от Община Плевен, и местата са разпределени в четири основни зони, започващи от Големия фонтан и стигащи до Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”.

Мартениците, които се предлагат, имат символично значение с техните червени и бели нишки, които представляват живота и чистотата/щастието съответно. Производителите в Плевен са отделили месеци на ръчната изработка на тези празнични артикули, за да доставят радост на жителите и посетителите на града. Забелязва се връщане към традиционното изработване на мартеници и интерес към старомоделните мартеници за закачване.

Базарът ще продължи до 3 март, давайки възможност на хората да закупят мартеници и да спазват обичая да ги подаряват и връзват в началото на март за здраве и късмет.