Отпразнуваме борбата срещу тормоза в Деня на розовата фланелка.

Плевен днес


Ден за борба с тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“, се отбелязва всяка година в последната сряда на февруари. Целта на деня е да покаже солидарност с жертвите на тормоза и да промотира взаимното уважение и добротата в учебните заведения. Участници в тази инициатива се обличат в розово, отправяйки послание против тормоза.

Традицията започва в Канада през 2007 година, след като две момчета – Дейвид Шепърд и Травис Прайс – се обединяват в подкрепа на съученик, който бил обект на тормоз за носенето на розова тениска. За да покажат своята подкрепа, те купуват и раздават розови тениски, които посланието „Тормозът спира тук“. Бързо техният акт на съпричастност се превръща в ежегодно събитие, което е прието и от премиера на Британска Колумбия през 2008 година и се разпространява в училища по целия свят. България се присъединява към деня на розовата фланелка през 2012 година.

Идеята зад инициативата е, че двама души могат да направят значима промяна и да предизвикат позитивен ефект. Така денят се превръща в символ на съпротива срещу тормоза, приканващ учащите да покажат своята подкрепа за тези, които са по-уязвими, и да стимулира създаването на по-безопасна и подкрепяща училищна среда.

Източник на информацията: PlevenZaPleven