Патент за първия револвер отбелязан на 25 февруари 1836 година.

Плевен днес


На 25 февруари 1836 г., американският изобретател Самюъл Колт получи своя първи американски патент за новаторско огнестрелно оръжие, известно като „въртящо се оръжие“, което стана основата за съвременния револвер. Това изобретение позволи на пистолета да стреля множество патрони, вместо само един, като значително повиши скоростта на стрелба. Интересен факт е, че Самюъл Колт вече беше получил подобен патент в Европа, година преди американския си патент.

Първоначално револверите, които Колт произведе, бяха снабдени с петкамерни барабани, като изстрелването на всеки следващ патрон изискваше ръчно въртене на барабана, което отнемаше време. За да се улесни презареждането, неговата компания предлагаше револверите с допълнителен резервен барабан. Въпреки иновативността на своето оръжие, в 1837 г. Колт за съжаление не успя да спечели поръчка от американската армия, тъй като револверът му беше смятан за прекалено бързострелен. Разочарован, той отиде във Флорида, където успя да докаже ефективността на своето оръжие в битките с индианците.

Самюъл Колт продължава да усъвършенства своите револвери и през 1839 г. патентова модел, който може да се презареди без да се свали барабана. Въпреки тези подобрения, през 1842 г. фирмата му фалира и в продължение на няколко години той се оттегли от бизнеса с оръжия. През този период, Колт се занимава с други предприятия, като прилага своите иновационни идеи в различни полета, демонстрирайки способностите си да решава технически проблеми с рационални и ефективни решения.

Източник на информацията: PlevenZaPleven