Перник отново домакин на стария фестивал на маскарадните игри.

Плевен днес


Тазгодишното издание на Международния фестивал на маскарадните игри, който е най-старият и уважаван в България и Европа за традиционните народни игри и обичаи с маски, се състоя в последните дни на януари в Перник. Фестивалът, който провежда първото си издание на 16 януари 1966 година след решение от 1965 година, е изложение на живата българска фолклорна традиция.

В рамките на фестивала се провежда конкурс, където се срещат различни групи, като сурвакари, кукери, бабугери и джамалари, които показват своите умения. Ямболската кукерска група, водена от Елиян Кисьов и с участието на специалисти от ВВВУ „Георги Бенковски“, бе отличена с две награди: плакет за опазването на маскарадната традиция от Сдружение „Локално наследство“ и медал за цялостен принос към фестивала. Участниците от ВВВУ „Георги Бенковски“ са специализирани в радиоелектронно оборудване на летателни апарати и авиационни електроприборни и автоматични системи от Авиобаза Безмер.

Информацията и снимки от събитието са публикувани на фейсбук страницата на училището и ВВС. Сред други новини от категорията има съобщение за успешно завършени първи изпити по STANAG във ВВВУ, успешна реализация на пилотен проект от ВВВУ „Георги Бенковски“, както и участие на музейни специалисти от Плевен в чуждестранен форум. Накрая, се споменава и че на 5 януари 1860 г. в Сопот е роден генерал Георги Вазов.

Източник на информацията: PlevenZaPleven