Пет държави участват в куклен фестивал „Шарено петле“ в Плевен.

Общество


Творци от пет държави се представят във Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“, който започва от днес в Плевен. Официалното откриване се проведе пред Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ с много музика, танци и сапунени балони. Почитателите на театралното изкуство от всякакви възрасти бяха посрещнати от директора на театъра Димитър Кабаков.

„Нека в следващите пет дни заедно да се насладим на вълнуващи и невероятни приключения. Казват, че приказките приспиват малките, но събуждат големите. Нека заедно да се радваме на всичко хубаво, което предстои“, заяви при откриването заместник-кметът Елина Димитрова.

Седмото поредно издание на театралния форум ще продължи до 8 юли включително и предлага представления за най-малките (над 2 години), за семейства, за възрастни, както и разнообразни творчески ателиета и други активности.

На сцените на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ и в парка на Регионалния исторически музей ще излязат творци от цяла България, а също така и от Гърция, Испания, Босна и Херцеговина.

Първите представления днес бяха за децата. Столичният куклен театър представи спектакъла „Светлинка“, който развива у децата усещане и възприятие за пространство, тъмнина, светлина, цветове и музика.

Един от акцентите на откриването бе представянето на книгата „Най-най-куклени пиеси“ от Магда Борисова, която разкрива света на малки герои с големи души.

Огромен интерес у зрителите предизвика и изложбата на турската сценографка Айтен Огуджу, известна с работата си по сценография и кукли в турски държавни и общински театри, по телевизията, както и в Лондон, Косово, Катар и Кувейт.

Програмата за тази вечер продължава с представлението „Аз, душата“ от Петър Тодоров на Бургаския театър.

Информацията за статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.