Пешеходен тур, възстановка и концерт отбелязват Европейските дни на наследството в Плевен

Последни новини


### Пешеходен тур, възстановка и концерт – Община Плевен отбелязва Европейските дни на наследството 2024

Община Плевен ще участва в отбелязването на Европейските дни на наследството 2024 с организиран пешеходен тур под наслов „/Не/забравеният маршрут на Плевен“. Събитието ще се състои на 20 септември (петък) и ще включва екскурзия, започваща от Къща музей „Цар Освободител Александър II“, продължаваща по улица „Васил Левски“ – Старата главна и завършваща във Възрожденския комплекс. В края на обиколката участниците ще имат възможността да присъстват на възстановка на българска сватба и концерт на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“.

За Европейските дни на наследството 2024 ще бъде осигурен и свободен достъп до всички музеи и галерии в Плевен. Това е инициатива, която ежегодно насърчава културното богатство и наследство на Европа, като предоставя възможност на гражданите да се запознаят със значими исторически и културни обекти.

В рамките на месец септември над 200 събития ще се проведат из цялата страна като част от инициативата Европейски дни на наследството (ЕДН) под мото „Европа, общо наследство“. Тазгодишната тема е „Наследство от маршрути, мрежи и връзки“, като основното послание е, че обществата са изградени на базата на мрежи, които са позволили обмен на търговски продукти, религиозни вярвания, научни знания, технологични иновации и общи културни и художествени практики. Темата предоставя възможност отново да пътуваме по тези исторически пътища, маршрути и пътеки, за да видим какво можем да научим от тях днес.

Подробна информация за събитията в страната можете да намерите на следния линк: [ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО – 2024](https://example.com).