Плевенската писателка Валентина Атанасова издаде нова книга с разкази

Общество


Плевенската писателка Валентина Атанасова представи своята нова книга с разкази „Диви вишни за Задушница“. Това е 34-ата книга на писателката, която също така създава произведения за деца и има публикации по художествена документалистика, поезия и преводи.

„Новата ми книга съдържа разкази, писани през годините, докато създавах стихотворенията си. Те са инспирирани от различни събития, които съм преживяла лично или са ми били разказани от близки по техни интересни спомени“, споделя Атанасова. „Разказите се натрупваха един по един, докато станаха 33, и тогава реших, че е време да ги издам и да ги представя пред читателите“, добавя авторката.

Атанасова отбелязва, че любимите й теми са човещината и любовта. „Това са вечните теми на живота, защото всичко друго – постижения, богатства, пари, почести – няма значение и губи смисъл, ако не си истински искрен и всеотдаен човек и не обичаш хората“, заявява тя. Според писателката, дори в най-трудните моменти човек може да намери подкрепа в друг човек, която да му вдъхне сили и вяра в живота.

Атанасова разкрива също, че вижда наследник на своя талант в своята дъщеря, която дори преди нея публикува първите си творби в списание „Пламъче“ и вестник „Септемврийче“, а по-късно и в „Родна реч“. „През годините тя спря да пише, но сега се надявам, че някоя от моите внучки може да е наследила този талант“, споделя писателката.

Следващата книга, която Атанасова планира да издаде, ще бъде посветена на България със заглавие „Поличба за България“ и ще съдържа поеми и стихове. „Всички те са посветени на обичта ми към България и на историческите събития, които ме вдъхновиха да пиша за тях. Аз съм възхитена от всичко, което нашите предци са постигнали през вековете. За мен това е свещено. Не искам да живея в друга страна, а тук, в България, да усещам всичко родно и мило близко до себе си“, допълва авторката.

Валентина Атанасова е носител на множество национални и международни творчески награди, превежда стихове от руски, сръбски и македонски език и е заместник-председател на международно творческо сдружение „Сцена на духовността“ – Плевен. Тя е също така главен редактор на алманах „Светопис“ и член на Съюза на българските писатели.

Източник на информацията: БТА.

Вашият коментар