Плевенска артшкола „Колорит“ спечели 54 награй ав Израел

Общество


Децата от плевенската артшкола „Колорит“ спечелиха 54 награди от деветото издание на Международния артфестивал „Българска душа на Святата земя“ в Израел, съобщи ръководителят на школата Майя Ананиева. Конкурсът се проведе онлайн, с участието на деца и младежи от много страни, които представиха чрез рисунките си красотата на българската природа и богатото културно наследство.

Участниците от „Колорит“ се представиха с живописни творби, създадени с разнообразни материали и техники. Международното жури присъди награди за детските творби в различни възрастови категории. Три деца получиха „Гран При“, седем бяха отличени с първа награда, 24 с втора, 15 с трета, а петима с поощрителни награди.

Ананиева изрази голямо удовлетворение от успеха на своите ученици и подчерта, че това представлява триумфално постижение, резултат от упорития труд и таланта на младите артисти.

Фестивалът се организира от артсалон „Сели“ в Бат Ям, Израел. Наскоро стана известно, че Майя Ананиева е отличена с Почетна награда на ЮНЕСКО за 2024 година, благодарение на представянето на артшколата в международен конкурс, проведен от Центъра на ЮНЕСКО в Троа, Франция.

Информацията за печалбите на артшкола „Колорит“ е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева, от БТА.