Плевенска галерия получи ценни картини от семейство Левалтер

Общество


Изложба с 12 картини, подарени на Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен, беше открита днес в камерната зала на културната институция. Произведенията са дар от бившия посланик на Германия в България през периода 1987-1991 гг. Валтер Левалтер и неговата съпруга Регина. Оперите са част от личната им колекция.

Кметът д-р Валентин Христов подчерта, че кореспонденцията, свързана с благородния жест, беше започната по време на мандата на предишния кмет Георг Спартански през 2023 г. и беше завършена в края на последния месец. Той добави, че картините бяха транспортирани до Плевен безвъзмездно с помощта на общинския съветник Ивайло Петров.

Кметът изрази благодарност към семейство Левалтер за големия жест към Плевен и неговите жители. Георг Спартански сподели историята за връзката със семейство Левалтер, установена чрез Румяна Таслакова, бивш главен редактор на българския отдел на радио „Дойче Веле“ в Германия. След като Левалтер изразява своето желание за даренията, Таслакова незабавно уведомява Христо Таслаков, който информира тогавашния кмет Спартански. Спартански оцени дарението като „безценно, не само поради материалната стойност, но и поради емоционалния знак на уважение от семейство Левалтер“.

В дарението включените произведения са пет картини на акад. Светлин Русев, произведения на Сули Сеферов, Николай Панайотов и Мариана Маринова, както и „Бар в Париж“ от художник с инициали Е. В. 89.

Оценява се, че семейство Левалтер заема място сред най-значимите дарители за плевенската галерия, до фигури като акад. Светлин Русев, фонд „13 века България“, Александър Бешков – син на Илия Бешков.

Д-р Христов добави, че семейство Мevalter ще бъдат поканени в Плевен за празника на града на 15-ти май следващата година.

Информацията в статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевел Христина Кюркчиева от БТА.