Плевенска филхармония продължава магическото си национално турне

Общество


Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов продължават за втора поредна година националното си турне „Музикална магия“. Солист на концертите е кларинетистът Атанас Маринов, българин, който живее в Швейцария и е подкрепен от фондация „Йордан Камджалов“. Това съобщиха от културния институт за БТА.

Любителите на музикалното изкуство ще имат удоволствието да се насладят на шедьоври от класическия и романтичния период. В програмата са включени вълшебни произведения, някои от които ще бъдат изпълнени за първи път в концертните зали и летни театри по време на националното турне.

Концепцията на турнето отразява заглавието „Музикална магия“ и изпълнява мисията на изкуството да „докосва хората“, да ги вдига на крака и да ги провокира да аплодират във възторг солистите и оркестъра под ръководството на маестро Камджалов. Програмата предлага разнообразие от произведения на композитори като Панчо Владигеров, Йохан Щраус, Николо Паганини, Жорж Бизе, Пабло де Сарасате, Йоханес Брамс, Едвард Григ, Пьотър Илич Чайковски и други. Солистът Атанас Маринов е известен в целия свят със своята виртуозност, като неговите изпълнения редовно карат публиката да жадува за още, дори след края на официалните изпълнения.

Концертите протичат без антракт и са лично ръководени от маестро Камджалов. Първият концерт от турнето ще се състои утре в Плевен, в зала „Катя Попова“, последван от концерти в Троян на 2 юли, Велико Търново на 3 юли, Габрово на 4 юли, село Скобелево и Етнографски комплекс „Дамасцена“ на 5 юли, Ловеч на 9 юли, Созопол на 22 юли, Карнобат на 24 юли, Бургас на 25 юли, Несебър на 26 юли, Ямбол на 10 септември, Сливен на 11 септември и Кюстендил на 12 септември.

Турнето „Музикална магия“ 2024 на Плевенската филхармония под управлението на маестро Йордан Камджалов е посветено на 70-годишнината от създаването на оркестъра.

Информацията за тази статия е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.