Плевенска филхармония с концерт за три юбилея на композитори

Общество


Плевенската филхармония представя камерния концерт „Полифонични метаморфози 2024“, посветен на три годишнини от рождението на български композитори – Константин Илиев (100 години), Васил Казанджиев (90 години) и Румен Бальозов (75 години). Това съобщават от културния институт за БТА.

Солисти в концерта ще бъдат кларнетистът Росен Идеалов, Георгита Бояджиева на виолончело, Мирослав Димов и Чарли Милов на ударни инструменти.

Програмата включва канони от полифоничния цикъл „Музикална жертва“ на Йохан С. Бах, Дуо Концертанте за кларинет и виолончело и Трио за виолончело, маримба и ударни от Васил Казанджиев, Ludus minor за кларинет и виолончело на Паул Хиндемит, „Археография“ за кларинет и маримба от Румен Бальозов, Седем багатели за кларинет и виолончело от Антон Веберн.

Солистите на концерта са:

Чарли Милов е роден през 2001 г. в Плевен. Завършва НУИ „Панайот Пипков“ и е студент в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Носител е на награди от конкурси. 

Георгита Бояджиева е преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Известна е и като солист и камерен изпълнител. В репертоара си има над 400 концерта и е носителка на престижната награда „Кристална лира“. 

Росен Идеалов е образован в музикалните школи във Варна и в София. Притежава и наградата „Златна лира“. От 2006 г. предава своите познания като преподавател по камерна музика в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и се изявява като концертиращ музикант. 

Мирослав Димов е началното си образование по пиано и ударни инструменти в Стара Загора. Завършил е своето образование с бакалавърска и магистърска степен, а от 2024 г. е доцент по ударни инструменти в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Концертът „Полифонични метаморфози 2024“ ще се проведе на 21 юни в залата „Катя Попова“.

Информацията за статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.