Плевенска фирма обновява сграда със средства от НПВУ

Общество


Фирма в Плевен реализира проект за енергийно обновяване на сграда с финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Това беше съобщено днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен, на която присъстваха управителят на „Аспид“ ООД Даниела Симеонова и консултантът Пепа Канджева.
Проектът „Енергийно обновяване на сградата на Аспид ООД“ се осъществява чрез процедура „Подкрепа за енергийно обновяване на сгради в сферата на производството, търговията и услугите“ на НПВУ. Общата стойност на проекта е 266 713,50 лв., като от тях 172 388,77 лв. са безвъзмездни средства.
Сградата, построена през 2008 г., ще бъде осъвременена, което ще осигури подобър микроклимат за служителите и ще въведе мерки за енергийна ефективност, според Симеонова.
По думите на Канджева, реализирането на проекта ще позволи на „Аспид“ ООД да намалее разходите за енергия, да усъвършенства работната среда и да подобри експлоатационните характеристики на сградата за удължаване на нейния жизнен цикъл.
Консултантът обясни, че сградата е била енергийно обследвана преди кандидатстването, и на база на изискванията са определени дейностите по проекта. Целта е да се постигне енергиен клас А с максимално намалено потребление на енергия, както и 80% спестяване на първична енергия, като се избягва „нанасянето на значителни вреди“.
Очакваните резултати включват обновяване на покрива, инсталиране на нов термопомпен агрегат и тръбна система, както и пускането в експлоатация на фотоволтаична централа с инсталирана мощност 30 kWp и батерия с капацитет 30 kW за съвместна работа с PV инсталацията.
Симеонова упомена, че това е втори проект на фирмата с европейско финансиране, като подчерта дългият срок за очакване при кандидатстването по НПВУ като неудобство. Канджева добави, че бизнесът е бил скептичен към процедурата поради високите разходи, свързани с предварителното енергийно обследване.
Окончателното завършване на проекта се предвижда за 30 юни 2026 г., макар че от фирмата се надяват монтажните работи да приключат по-рано.

Информацията в тази статия е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.