Плевенски депутати обсъждат приоритетни проекти и проблеми.

Общество


Депутати, избрани от 15-и МИР-Плевен, и представители на местната власт обсъдиха днес проблемите и приоритетните проекти за Община Плевен, както и възможните решения. Инициатор на срещата е председателят на Общинския съвет (ОбС) в Плевен доц. д-р Иван Малкодански. Отговориха на неговата покана шест от общо осемте депутати, избрани от Плевенския регион – Пламен Тачев и Валери Лачовски (коалиция ГЕРБ-СДС), Богдан Богданов (коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“), Кирил Тодоров (партия „Възраждане“), Георги Свиленски (коалиция „БСП за България“) и Христо Борисов (независим).

Доц. д-р Малкодански напомни, че в Плевен са одобрени за финансиране четири проекта чрез държавния бюджет за тази година за обща стойност над 13,7 милиона лева. Това включва основен ремонт на улица „Васил Левски“, реконструкцията на кръстовището за Ловеч на бул. „Христо Ботев“ и част от изграждането на многофункционалната спортна зала.

Кметът д-р Валентин Христов допълни, че са подписани споразумения за финансиране с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. По отношение на спортната зала той сподели, че проектът е преразгледан и включва мерки за енергийна ефективност, като се предвижда и поставяне на фотоволтаични панели и термопомпи.

Представени са и още три спешни проекта: обходният път на Плевен, приютът за бездомни кучета и поддръжката на парк „Кайлъка“.

Областният управител Николай Абрашев посочи, че се работи по проекта за обходния път на Плевен и предложи решения свързани с увеличаването на безработицата след закриване на завода на „Леони“.

Депутатите се обединиха около необходимостта от съдействие за реализирането на проектите и търсене на решения на проблемите.

В дискусията участваха и заместник-кметовете Лидия Петкова, Елина Димитрова и Маргарита Бахнева.

Беше предложено следващата среща да се състои в края на август.

Информацията в статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева.