Плевенски деца спечелиха награди в международния конкурс Mini restART 2024

Общество


Деца от плевенската арт школа „Колорит“ завоюваха престижни награди от международния конкурс Mini restART 2024, провел се в Република Сърбия. Информацията съобщи за БТА ръководителят на школата, Майя Ананиева.

Според Ананиева, състезанието се провежда в град Велика Плана и е единственият конкурс в света с малък формат. Четирима млади таланти от „Колорит“ бяха отличени с почетната награда „Избран автор“ – Алекзандър Янков (9 г.), Ваяна Минчева (5 г.), Ивина Рибарска (9 г.) и Патрисия Василева (10 г.).

Темата на тазгодишното издание на конкурса беше „Голямото синьо“, като участие взеха 5 785 деца и младежи на възраст от 4 до 19 години от 33 страни. Всички творби бяха създадени на задължителния формат 15/15 см. Ананиева уточни, че броят на участниците и държавите се увеличава ежегодно, тъй като малкият формат представлява голямо предизвикателство. „Темата тази година предостави богата възможност за художествен израз – необятното синьо на водата, на небето, на очите, на синьото като приключение“, сподели тя.

Ръководителката на школата припомни, че „Колорит“ участва във всички издания на конкурса досега и винаги е сред участниците в международната изложба и победителите. Конкурсът се организира от Образователно-креативен център РЕСТАРТ – Велика Плана с подкрепата на Министерството на културата и информацията на Република Сърбия и Община Велика Плана.

БТА напомня, че преди няколко дни художествени произведения на деца от арт школа „Колорит“ спечелиха два златни и два бронзови медала на Международния конкурс за детско изкуство ICAF-2024, който се проведе в Япония.

Източник на информацията: БТА.