Плевенски деца с отличия от международен конкурс за изкуство.

Общество


Деца от плевенската арт школа „Колорит“ получиха най-високите отличия на Международния конкурс за фантазия и креативност „Цветовете на есента“ 2023, проведен в румънския град Липова. Това съобщи Майя Ананиева, арт педагог и ръководител на школата.

Пет от малките художници на „Колорит“ са удостоени с първа награда – Кристиан Петров на 6 години, Никол Апостолова на 7 години, Мирослав Ангелов на 10 години, Дивна Обретенова и Алекса Димитрова и двамата на 11 години. Втора награда е присъдена на Елеонора Петрова. Майя Ананиева е отличена с приз за нейната дейност като арт педагог. Наградените творби са включени в арт каталог на победителите.

Международният конкурс е организиран от Министерството на образованието, Националния училищен инспекторат на Румъния и Градската управа на Липова и се провежда ежегодно през есента. Организаторите на конкурса са отправили покана към плевенската школа да участва и тази година.

„Този конкурс отваря сетивата на децата за цветната палитра и красотата на есента, кара ги да станат чувствителни към тържеството на нюансите и колорита на тази цветна приказка“, сподели още Майя Ананиева.

Последните международни признания на школата включват отличия от 31-вото издание на международния конкурс за пластични изкуства, организиран от Центъра на ЮНЕСКО в Троа, Франция.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.