Плевенски кмет и заместници с по-високи заплати от юли.

Общество


От 1 юли кметът на община Плевен и неговите заместници ще получават по-високи заплати, след като Общинският съвет прие решение за определяне на нов размер на тяхното възнаграждение. Решението е внесено от Комисията по бюджет и финансова политика и беше съобщено от председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен.

Съгласно приетото решение, от 1 юли основната заплата на кмета на община Плевен ще бъде 4500 лева. Тъй като заплатите на заместник-кметовете трябва да са с 20% по-ниски от тази на кмета, става дума за увеличение на възнагражденията на четиримата заместници на д-р Валентин Христов.

По думите на доц. д-р Малкодански, последната актуализация на кметските заплати в Плевен е извършена през 2022 година с 10%. Той обясни, че благодарение на оптимизацията в общинската администрация и решението на Министерския съвет, се стигнало до възможно увеличение на заплатите с 10%. „Ако към това прибавим и инфлацията, заплатите на директорите на дирекции се приближават до тези на заместник-кметовете, което не е коректно, тъй като заместник-кметовете са пряките ръководители на дирекциите. От следващата година се очаква минималната работна заплата да достигне 1080 лева, което ще доведе до нови увеличения на заплатите в администрацията“, добави той.

Увеличението на кметската заплата ще доведе също до повишаване на възнагражденията и на председателя на Общинския съвет, както и на общинските съветници. Председателят ще получава 90% от заплатата на кмета, докато общинските съветници ще получават 60% от заплатата на председателя.

Доц. д-р Малкодански завърши, като каза, че финансистите в Общината са уверили, че такова увеличение на заплатите няма да е проблем за бюджета.

Информацията за тази статия е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева.