Плевенски културен афиш: стендъп комедия, акустична вечер и изложби август 2024

Последни новини


### Културен седмичен афиш на Плевен 12 – 18 август

**Летен театър – Плевен**

На 15 август (четвъртък) ще гостува комедийният стендъп спектакъл „Извънредно любовно” със Стефания Колева, Здрава Каменова и Богдана Трифонова. На сцената те преживяват ново извънредно положение. „Извънредно любовно“ е създаден по осем реални любовни истории, които са разказани, изиграни и изтанцувани от трите актриси. Идеята е да покаже, че любовта е навсякъде. Сценаристи на постановката са Здрава Каменова, Богдана Трифонова и Светослав Томов, а музиката е на Иво Спасов. Началото е в 20.30 часа, като при закъснение местата на билетите не са гарантирани и зрителите ще бъдат настанявани на случаен принцип.

**Кафе „Бордо“**

На 16 август (петък) ще се проведе акустична вечер с вокалистката на група SEVI – Светлана Близнакова, в компанията на Рали Велинов и Георги Петранов. Събитието ще започне в 20.00 часа.

**Арт център „Плевен“**

До края на м. август в Арт център Плевен /в Градската градина/ може да се разгледа възпоменателна изложба на четирима изявени плевенски творци – Пламен Пенов, Юри Буков, Стилиян Атанасов и Павлин Ковачев. „И четиримата напуснаха земния си път миналата година.“ Представените творби са 49 и са от фонда на ХГ „Илия Бешков“, от колекционери и близки на авторите.

**Регионална библиотека „Хр. Смирненски“**

Отдел „Изкуство“ обявява фотоконкурс на тема „Лято приключение в снимки“. Всеки участник може да се включи с две авторски фотографии, като посочи заглавие на снимката, трите си имена и телефон за обратна връзка. „Всички снимки ще се публикуват на 9 септември на фейсбук страницата на библиотеката.“ Гласуването ще се проведе от 9 до 22 септември 2024 г. Снимките могат да се изпращат на адрес: [email protected].

**НЧ „Съгласие 1869“ – Плевен**

Продължава конкурсът за любителски снимки на тема „Моето синьо лято 2“. Няма ограничения във възрастта на участниците, къде живеят и с какво се занимават. Всеки участник може да изпрати до 2 снимки, направени с фотоапарат, телефон, камера или таблет с добро качество. „Снимките се публикуват на фейсбук страницата на читалището регулярно до 1 септември“, включително, а потребителите избират кой ще победи. Гласуването ще продължи до 15 септември, а победителят ще бъде обявен на 16 септември. „Наградата е фотоапарат за моментни снимки с консумативи.“ Снимките се изпращат на адрес: [email protected] до 31 август 2024 г.

**ХГ „Илия Бешков“**

Летните занимания на „Музеят е муза“ – втора част, преминаха с Град на бъдещето и много творчески предизвикателства. Децата получиха дипломи и албуми на именити български художници. „За всички участници в събитието са осигурени същите подаръци.“

От 5 август 2024 г. започна приемането на одобрените за участие творби в 12-ото издание на Биеналето на малките форми в Плевен. Селекционната комисия, председателствана от Богомил Живков (скулптура), и членовете Никола Енев (живопис) и Стефан Гаджовски (графика), разгледаха представените творби и одобриха за участие 229 автори. Биеналето на малките форми ще бъде открито в залите на ХГ „Илия Бешков” на 25 октомври. Форумът е под патронажа на кмета на Община Плевен и се организира от Общината, Художествена галерия „Илия Бешков”, Съюз на българските художници, Министерство на културата, Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий” и Представителство на СБХ – Плевен.