Плевенски ОбС обсъжда промени в общинските търговски дружества

Общество


На 11 юни председателят на Общинския съвет (ОбС) в Плевен доц. д-р Иван Малкодански свиква извънреден председателски съвет, за обсъждане промени в наредбата, касаеща общинските търговски дружества и регулацията на вендинг апаратите. Новината беше обявена по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен с участието на доц. Малкодански.

Основание за извънредната среща е последната двудневна сесия на ОбС, през която дебатите за годишните програми на общинските дружества отнеха около пет часа. По време на сесията съветниците изслушаха ръководителите на всички шест общински дружества, като засегнаха въпроси за финансовите резултати, методите на управление, планирани инвестиции и очакваната печалба. Наблегнато беше на необходимостта от извънредно заседание на ОбС, за да се обсъди ефективността и управлението на общинските предприятия и да се внесат промени в Наредба 8, отнасяща се за учредяването и упражняването правата на общината в публични предприятия и търговски дружества.

Целта на предстоящите промени, според доц. Малкодански, е общинските дружества да функционират в интерес на общината и гражданите. Той подчертава, че е важно те да бъдат реорганизирани, така че да бъдат конкурентоспособни и да не се колебаят за тяхното бъдеще, ако не доказват ефективност. Освен това, той препоръчва промяна в управленската политика към по-развити, иновативни и печеливши дейности, подобни на тези в частния сектор.

След приемането на измененията в наредбата, се очаква провеждането на конкурси за назначаване на нови управители на дружествата, поради изтичането на техните мандати.

Информацията за статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева.