„Плевенски седмичен културен афиш включва китара, мода и музика“

Последни новини


ПЛЕВЕНСКИ КУЛТУРЕН ПУЛС: ФЕСТИВАЛИ, МОДНИ РЕВЮТА И РАЗНООБРАЗИЕ ОТ КОНЦЕРТИ ПРЕЗ ТРЕТАТА СЕДМИЦА НА ЮНИ

Плевен се превръща в магнит за културни събития между 17 и 23 юни, като предлага богата програма в рамките на утвърдените традиции и свежи предложения за всички вкусове.

Изпълнители от световно равнище и бляскави моменти на стил ще присъстват на Десетия Международен фестивал на китарата от 20 до 22 юни. Градът очаква 133 изпълнители от цял свят на сцената в парка на Регионалния исторически музей, като сред тях ще бъдат както ветерани на родната музикална сцена, така и талантливи плевенчани и гост-изпълнители. „Фестивалът е сред най-атрактивните и очаквани културни събития в нашия град“, споделиха от организаторския комитет, който обединява усилията на Община Плевен, сдружение “Изкуството до мен” и читалище “ЛИК-1959”. Входът е свободен, с начало на концертите – точно в 20:00 часа.

Любителите на духовата музика могат да се насладят на изискани изпълнения от Общинския духов оркестър, който ще дари мелодии под открито небе.

Плевенската модна сцена ще блесне с 75-ото издание на „Парад на модата“ на 23 юни, като носителите на голямата награда от лятната едиция в Плевен ще застанат рамо до рамо с дизайнери, носещи отпечатъка на Милано и Рим. Гост-звезда в програмата ще бъде актрисата Аня Пенчева. Началото на модния спектакъл в ДКТ „Иван Радоев“ е обявено за 20:00 часа.

Изкуството в Плевен излиза и извън рамките на традиционния театър и музика. Арт Център Плевен потапя посетителите в света на „Съвременната дърворезба и дърво“, представяйки иновации в дърворезбата и скулптурата. Водеща тема в изложбите е симбиозата между дървото и материалите като камък и метал.

Арт Центрите обогатяват културния пейзаж с изложба-живопис на Валентина Илиева „Вдъхновение от любов“ на 18 юни и летни занимания за деца в ХГ „Илия Бешков“.

Тази седмица се очакват и вълнуващи литературни вечери, сред които представянето на книгата „Дните прииждащи“ в ХГ „Колекция Светлин Русев“ и среща-автограф с популярния журналист Румен Стоичков в Регионалната библиотека.

В Плевенската филхармония меломаните ще могат да се потопят в магията на ABBA и внушителни „Полифонични метаморфози“, докато ДКТ „Иван Радоев“ поднася разнообразие от театрални представления, включително „Търси се нов съпруг“ и вълшебната история на „Аладин и вълшебната лампа“ за най-младото публично обозрение.

Народно читалище „Съгласие 1869“ завършва културния калейдоскоп с два концерта на обичания в Плевен певец Веселин Маринов, който ще изпълни своята „Песен за обичане“.

Така Плевен отново доказва, че културата тече във вените на града, дарявайки разкош от изживявания на своите жители и гости.