Плевенски съд сигнализира за изчезнали бюлетини от изборите.

Общество


Административният съд в Плевен алармира Районната прокуратура заради неоткрити реални бюлетини из чувала с изборни документи на СИК номер 93 в СУ „Иван Вазов“. Научаваме за това днес в рамките на близо двучасовия съдебен преглед на делото относно нови Общински съвет в Плевен.

През днешната съдебна сесия беше приета експертизата, която включваща тройна съдебно-техническа оценка, при която отново се преброиха бюлетините от над 160 секционни комисии в община Плевен. Преброяването се извърши от три независими специалисти, които днес отговориха на въпросите на жалбоподатели, правни представители и заинтересовани страни.

„Във връзка с експертизата, експертите установиха, че липсват истинските бюлетини в чувала за секция 93. При отварянето на чувала, те съставиха акт за установяване на този факт, поради което съдът реши, че има основания за извършени престъпления и съответно информира Районната прокуратура в Плевен. Прокуратурата трябва да получи копие от акта, копие от заключението на експерта и от акта, съставен при откриването на чувала с бюлетините от секция 93“, обясни след заседанието съдия Даниела Дилова.

В хода на сесията се разбра, че се издирват 180 истински бюлетини от изтъкнатата секция.

Съдът нареди провеждането и на допълнителна техническа експертиза от специалист, който да изслуша и анализира видеозаписа от изборната нощ, когато се преброяваха гласовете в секция 93, да документира репликите и изказванията на членовете на СИК и отразяването им в протоколите – бележки или оригинални, предоставени на Общинската избирателна комисия. Същата заповед беше издадена и във връзка със секция 33, където също бяха открити несъответствия в броя на обявените за невалидни гласовете на различни кандидати.

Споменаваме, че проблемът за изборите за Общински съвет в Плевен възникна след миналогодишните местни избори, когато бяха комбинирани 19 жалби против резолюцията на Общинската избирателна комисия в Плевен от 30 октомври 2023 година. Със същата решение бяха обявени личните данни на членовете на Общинския съвет и предпочитанията към всеки от кандидатите, участвали в изборите.

Следващото съдебно заседание по случая е насрочено за 26 август от 11:00 часа.

Информацията за статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.