Плевенски театър отбеляза годишнината на Иван Радоев поетично.

Общество


В Плевенския театър с поетичния пърформанс „Един бял лист“ беше отбелязана тази вечер 97-годишнината от рождението на поета и драматурга Иван Радоев. Публиката беше поканена на сцената, където в нетипична обстановка заедно с актьорите стана част от театрално-поетичното събитие.

„Един бял лист“, вдъхновен от стиховете на Иван Радоев, е създаден по идея на неговия внук, Калоян Радоев, и режисьора Йордан Славейков. Участие в пърформанса вземат Иван Радоев – син, актьорът от Плевенския театър Антъни Пенев, както и Димитър Николов, Йордан Върбанов и Пламен Петков.

„Да се играе за първи път „Един бял лист“ на сцена на театър, огромна е честта и отговорността“, сподели след представлението режисьорът Йордан Славейков. „Идеята с Калоян Радоев беше да доведем поезията при хората. Репетирахме навън и искахме да представим пърформанса под открито небе, но единственият път заваля дъжд и се наложи да играем в къща в София. Превъртяхме го два пъти в бар във Варна, играхме на „Пловдив чете“, на открито в София. Срещата в Плевен дойде по повод 97-мия рожден ден на Иван Радоев“, добави още той.

Калоян Радоев уточни, че с режисьора са избрали стиховете за „Един бял лист“, който чувствал, че са адресирани към него и в които ясно чува гласа на Иван Радоев. Тази вечер пърформансът беше представен с още стихотворения, добавени към първоначалния вариант.

Специален гост в театъра беше и съпругата на Иван Радоев – Весела Радоева. Плевенският театър носи името на Иван Радоев от 1997 г., а на всеки две години се провежда Национален конкурс за драматургия „Иван Радоев“.

Информацията за събитието е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.