Плевенски театър отбелязва Радоев с поетичен пърформанс „Един бял лист“.

Плевен днес


Плевенският драматичен театър „Иван Радоев“ отбелязва 97-годишнината от рождението на емблематичния български поет и драматург Иван Радоев. Честването се състои на 30 март от 19 часа с поетичния пърформанс „Един бял лист“. Събитието е организирано по идея на внука на Иван Радоев, Калоян Радоев, и режисьора Йордан Славейков. Програмата включва участието на сина на Иван Радоев, актьора Антъни Пенев от Плевенския театър, както и Димитър Николов, Йордан Върбанов и Пламен Петков. Специален гост на събитието е съпругата на Иван Радоев, Весела Радоева.

Пърформансът „Един бял лист“ представлява иновативна поетична сценична форма, която предоставя възможност за интимен диалог с творчеството на поета. Той е наречен на стихосбирката на Иван Радоев, излязла на бял свят през 1975 година след дълъг период на принудително мълчание. Проектът има за цел да припомни и отдаде почит на живота и делото на Радоев, като изследва неговите лични превъплъщения като мъж, баща и поет.

Иван Радоев, роден през 1927 година в Пордим, е известен най-вече с това, че остава верен на своите ценности въпреки противодействието от официалната критика през годините. Той е признат за своята значима роля в областта на българската поезия и театър, заслужавайки международно признание.

Плевенският театър, носещ името на Радоев от 1997 година, е домакин на Националния конкурс за драматургия, който се провежда на всеки две години в негова чест. През 1993 година Иван Радоев си отиде от този свят на 67-годишна възраст, но продължава да вдъхновява съвременниците със своето творчество.

Снимка и информация за събитието е предоставена от ДКТ „Иван Радоев“.

Източник на информацията: PlevenZaPleven