Плевенски университет за деца отвори врати за знания и игри.

Общество


Детският летен университет „През юли в Игротеката – весел кът на знание, технологии, изкуство, игри и приятелство“ отвори своите врати днес в Регионалната библиотека „Христo Смирненски“ в Плевен и тази година се провежда за 15-и пореден път.

„Каним всички плевенски деца на възраст от 8 до 12 години да дойдат в библиотеката и да си прекарат смислено и в забавление свободното време през летните месеци,“ заяви пред БТА Павлина Цветкова, главен библиотекар на Детския отдел и отдела за „Чужди езици“.

Откриването на летните дейности започна с „Детско театрино“, в което участва плевенската актриса Мариета Калъпова и което предостави на малчуганите интересни истории, музика, танци и театрални представления.

Павлина Цветкова уточни, че програмата на летния университет, която ще продължи до края на юли, включва различни дейности, коитo ще се провеждат всяка сряда и четвъртък, и са сред тях разнообразни двуезични игри за четивна грамотност, психологически тренинги за емоционална интелигентност, танцово студио и други.

Специален гост на откриването беше Мария Василева, която от 15 години е част от летните занимания – първоначално като участник, после като доброволец, а сега като ментор. Тя сподели с БТА своя личен опит и колко ценни са били за нея изживяванията през годините в библиотеката, приятелствата, които е създала, и удоволствието от научаването на нови неща.

„Когато се говори за лято, първото нещо, което изниква в ума е морето и сладоледът, но това също е време, в което учим много важни житейски уроци докато растем. Заниманията тук предоставят шанса да взаимодействаме с други деца, да наваксаме с игрите, които не сме успели да изиграем през учебната година, и да намерим нови приятели,“ сподели още Мария.

Библиотеката през юли ще зарадва и с Детско лятно кино, чиито прожекции ще вземат място всяка сряда в артзалата.

/ХТ/

Информацията в тази статия е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.