Плевенски ученици плетат билков венец на Еньовден в традиционен ритуал

Последни новини


В Плевен отпразнуваха Еньовден с венец от билки, сплетен от ученици

В духа на традициите, свързани с Еньовден, ученици от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ се събраха със стопаните на Народно читалище „Родолюбие“ в Плевен, за да сплетат венец от билки в чест на празника.

Председателят на читалището Явор Стоянов посрещна с радост група ученици от 11-ти клас заедно с техните преподаватели. „Представили сме различни билки, събрани сутринта, и разказахме на младите хора за символиката на всяка една от тях,“ споделя Стоянов. Той обогати срещата с истории за самодивите и поверията, преплетени около Еньовден, като подчерта важността на силата на желанията в навечерието на празника.

Учениците бяха научили, че билки се събират още на росата и че самодивите използват тези растения, за да сплетат венец. „Сложихме този венец над входната врата, така че всеки може да мине под него и да потърси здраве,“ разказва един от преподавателите.

След подробните разкази, самите единадесетокласници взеха участие в завършването на венеца, като добавиха по една избрана от тях билка и я завързаха с червен конец, символизиращ кръвта и живота.

По традиция, събитието приключи с почерпка – домакините бяха подготвили домашен сок от бъз. При раздялата всеки участник получи букет от набраните билки като символ на здраве.

Еньовден, познат още като празникът на билките, се отбелязва на 24 юни и често се свързва с традициите на православния празник в чест на Св. Йоан Кръстител. „На Еньовден започва далечното начало на зимата,“ говори народната поговорка, като подчертава връзката между зимата и празника. Съществува и вярването, че който види как Слънцето „трепти“ и „играе“ на изгрев в деня на Еньовден, ще бъде здрав през цялата година.