Плевенски ученици участват в научния фестивал „Ало, Космос! Говори България!“

Последни новини


Ученици от Плевен са част от фестивала „Ало, Космос! Говори България!“

Плевен – Мотивирани и завладени от космическите тайни, учениците от ДФСГ „Интелект“ в град Плевен, воден от отговорника Димитър Данаилов, взимат участие в четвъртото издание на престижния ЕС – САЩ младежки научен фестивал Space & STEAM „Ало, Космос! Говори България!“.

Тази година фестивалът, който се проходилявало под патронажа на Министъра на образованието и науката г-н Галин Цоков и г-н Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България, се открива в столицата с честолюбива цел – да предизвика любопитството и амбицията на младите умове към космоса, луната, Марс и по-далечното пространство и да ги насърчи в постигането на Нобелови награди и други високи постижения в областта на STEAM.

Науката и развитието на космическите технологии стоят в основата на фестивала, който има амбицията да разшири собствените граници, предлагайки безплатен достъп за участие на още повече млади хора. В рамките на тазгодишното издание на събитието, което традиционно се реализира съвместно с Посолството на САЩ в София, NASA, ESA, CERN и множество други технологични партньори, бе включен и видео разговор с живо с астронавтите от Международната космическа станция.

„Стремим се да направим четвъртото издание на фестивала още по-запомнящо се и значимо събитие. Целим да обединим учители, професионалисти от индустрията и бъдещи лидери под общата знаменател на иновациите,“ споделиха организаторите от Space & STEAM Клъстер.

Община Плевен показа своята подкрепа към инициативата, финансирайки пътуването и престоя на своите ученици в София, с цел да им предостави възможността да участват във форума и да обогатят своя научен хоризонт.