Плевенски фармацевти се присъединяват към национален протест.

Общество


Фармацевтите от област Плевен се обединяват в подкрепа на националния протест, провокиран от предложените от Министерството на здравеопазването промени в Наредба 4, която регулира правилата за предписване и отпускане на медикаменти, покривани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това съобщи за БТА председателят на Регионалната фармацевтична колегия (РФК) в Плевен, магистър фармацевт Любомир Панов.

Утре сутрин, между 09:00 и 09:30 часа, аптеките в района няма да обслужват клиенти и ще приемат само спешни случаи. „Нито един пациент няма да остане без внимание. Нашият протест е символичен по време и молим за търпение и разбиране,“ допълва Панов.

Фармацевтите са готови и да подадат предупредителни писма за евентуално прекратяване на договорите си със здравната каса.

Предлаганите промени в законодателството касаят изцяло или частично покриването от НЗОК на разходите за лекарствени средства. Предложената нова редакция на наредба № 4 предвижда изписването на цялата напълно реимбурсирана терапия на едно и също електронно предписание, стойността на което може да варира значително, обяснява Панов.

„За лекарствата, които се покриват изцяло от касата, аптеката не добавя никаква надбавка. Цената, на която ги закупуваме, е същата, на която ги предоставяме на пациентите. А здравната каса възстановява средствата на аптеките в срок от 30 до 45 дни след отпускането,“ разяснява председателят.

Съгласно новите предложения, електронните предписания биха могли да бъдат изпълнявани частично в различни аптеки или на части, в течение на периода на тяхната валидност. Панов добавя, че не е изяснено как точно ще се разпределя таксата за аптеките, които процесират електронните предписания.

По думите му, държавата не изпълнява своя конституционен дълг да финансира и гарантира здравеопазването на гражданите, според обществения интерес и икономическото развитие.

В област Плевен работят 74 аптеки със сключени договори с НЗОК.

Информацията за настоящата статия е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева.