Плевенски художник Петър Мичев-Педро почина на 69 години

Общество


На 69-годишна възраст ни напусна един от емблематичните художници на Плевен – Петър Мичев-Педро. За смъртта му съобщиха от общинската управа.

Петър Мичев-Педро е роден на 9 май 1955 година в Плевен. Началото на своята художествена дейност поставя на 15-годишна възраст като самобитен творец. От 1974 до 1990 година развива своята кариера главно в България.

Международното признание за него идва през 1990 година с негова изложба в Брюкселската галерия „Остър ъгъл,“ където творбите му бяха показани до тези на Салвадор Дали. След това открива големи изложби във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург и Дания.

През 1994 година участва във важен културен проект на ЮНЕСКО, редом с артисти като Сезар, Карсу и Бюфе. През 1998 година тази група организира обща изложба в монетния двор „Дьо Ла Моне“ в Париж. Петър Мичев участва в над 400 групови изложби и е живял 11 години във Франция и 5 години в Тампа, САЩ. В Тампа беше номиниран от градската администрация за личност на годината.

Творбите на Педро се радват на огромна популярност с над 12 000 продадени картини. Той е сред най-ценените български художници, а Картините му се намират в 30 музея и при много известни личности по света. През март 2006 година Общинският съвет на Плевен го обяви за заслужил гражданин.

По повод кончината на Петър Мичев, председателят на Групата на плевенските художници Николай Неделчев-Кокала написа в своята страница във фейсбук: „Отлетя един вълшебник!“

Информацията за статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.