„Плевенски художници Пенов, Буков, Атанасов, Ковачев почетени с изложба“

Последни новини


**Плевенски художници почетени с изложба в Арт център Плевен**

Плевен. В памет на четирима значими творци на плевенската арт сцена – Пламен Пенов, Юри Буков, Стилиян Атанасов и Павлин Ковачев – Арт център Плевен отвори врати за посетители, които желаят да се потопят в света на живописа и графиката. Всички те ни напуснаха през изминалата година, оставяйки след себе си значимо културно наследство.

На официалното откриване, посрещнали многобройна публика, присъстваха Николай Неделчев – Кокала, председател на Дружеството на художниците в Плевен, и Моника Панова, уредник на галерията. Неделчев-Кокала изрази своите чувства с думите: „За мен и четиримата са великани като творци, но най-много ни липсват като приятели“.

Обединени под тавана на изложбата са 49 произведения, произлезли от фонда на ХГ „Илия Бешков“, лични колекционери и близки на авторите.

Пламен Пенов, възпитаник на „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново и ученик на проф. Никола Хаджитанев, беше уважаван участник в арт средите не само в България, но и световно, като негови графики красят колекции в Полша, Русия, Кувейт, САЩ и Япония.

Юри Буков, с уроки от маестро Светлин Русев и обучение при проф. Ненко Балкански, също остави следа в световното изкуство със своите над 30 самостоятелни изложби. Носител е на редица престижни международни награди и признания, като например неотдавна печалбата на конкурса за творческа резиденция във френската столица – Париж.

Стилиян Атанасов, верен на класическата живопис, и Павлин Ковачев, дипломиран от Националната гимназия за изящни изкуства „Илия Петров“, допълват групата с уникални творби, които са част от галерии и частни колекции в страната и извън нея. За тяхното творчество са изразени редица почитания и получени награди в областта на изкуството.

Любителите на изкуството ще могат да се насладят на тази възпоменателна изложба до края на август в сърцето на Градската градина при Арт център Плевен.