Плевенски художници с великденска изложба в Орешак до май.

Общество


Дружеството на плевенските художници представя великденска изложба в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак. Тази новина бе съобщена от председателя на дружеството, Николай Неделчев – Кокала, за БТА.

Изложбата е резултат от близките и приятелски взаимоотношения между плевенското и троянското дружество. В декември, троянските художници имаха своя изложба в Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен.

На експозицията са представени творби от около 50 автори в различни традиционни жанрове – живопис, скулптура, графика, текстил и дървопластика. Тематика на произведенията е свободна, като целта е да се изложат делата на плевенските творци, подчертава Неделчев.

Великденската изложба е част от стремежите на плевенското дружество да организират изложбени мероприятия извън областта, като също гостуват и в близки общини. Това предоставя възможност за срещи и общуване между творците, обмен на идеи и опит.

Изложбата се открива днес и ще продължи до 26 май.

БТА също така напомня, че в Арт центъра в Градската градина на Плевен е подредена традиционната изложба „Пролетен салон“ от плевенските художници, в която участват 54 автори, представящи над 100 произведения в разнообразни жанрове – графика, живопис, текстил, скулптура, дървопластика и керамика.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.