Плевенското дете Миа Нинова спечели „Розата на Лидице“.

Общество


Петгодишната Миа Нинова от плевенската арт школа „Колорит“ е станала носител на престижната награда медал „Розата на Лидице“ от 52-рото издание на Международната детска изложба-конкурс за изящни изкуства „Лидице 2024“ в Чехия. Тази новина беше съобщена от Майя Ананиева, ръководител на школата.

Темата на конкурса тази година е „Керванът“. В състезанието бяха изпратени общо 12 946 творби от деца от 81 страни по света.

Ананиева обясни, че „Керванът“ вдъхновява асоциации за пътуване, свобода и независимост, както и за живота на номадите, които се местят от място на място и са в непрекъснат контакт с природата. Темата може да бъде интерпретирана и като символ на безгранично пътуване.

В своето пастелно произведение младата талантлива Миа е изобразила свободата на движение и хармонията между камилата и бедуина – ездача, излъчващи в златистите и огнени нюанси на пустинното слънце.

Международната изложба, на която се представят творбите участници в конкурса, ще бъде разположена в художествената галерия на Мемориалния комплекс „Лидице“.

Напомняме, че наскоро друг млад художник от школата „Колорит“ също беше отличен в международен конкурс. Шестгодишният Кристиан Петров получи златен медал от Международния конкурс „Space art – Космическо изкуство 2024“, организиран от Европейската асоциация за обучение по астрономия (ЕААЕ).

Информацията за тази статия е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева, от БТА.