Плевенчани Могат да Проверяват Онлайн Избирателни Списъци за Изборите на 9 Юни

Последни новини


Плевенчани имат възможността да проверят избирателните си списъци онлайн

Плевен, България – В предверието на изборния ден на 9 юни 2024 г., гражданите на община Плевен получиха възможността да проверят и подадат заявления, свързани с избирателните списъци онлайн. Общинска администрация – Плевен предоставя инструменти за улеснение на гражданите в тяхната подготовка за предстоящото гласуване в Европейските и националните парламентарни избори.

Гражданите, които открият, че не са включени в избирателния списък, могат да подадат искане за вписване до общинската администрация. Заявления могат да бъдат направени посредством интернет страницата на общината, използвайки приложение № 22-ЕП и приложение № 23-НС от изборните книжа.

Важно уведомление за гражданите е, че избирател, регистриран с постоянен адрес в едно населено място и настоящ адрес в друго, има правото да поиска вписване по настоящ адрес до 25 май 2024 г. Също така, избирателите с трайни увреждания имат опцията да заявят гласуване чрез подвижна избирателна кутия, като подадат съответното писмено заявление до фиксираната дата.

Кандидатите за евродепутати, членовете на ЦИК и РИК, както и наблюдателите могат да поискат удостоверение за гласуване на друго място до 25 май 2024 г. Общината ще публикува и списък на заличените лица до 29 май, а корекции в списъците ще могат да бъдат заявявани до 1 юни.

Община Плевен информира, че заявления се подават на щанда на общината в град Плевен на адрес пл. „Възраждане“ № 2, стая № 19 и в кметствата за останалите населени места. Справки могат да се правят и по телефон, както и онлайн чрез интернет страниците на ГД „ГРАО“ и община Плевен.

В рамките на подготовката за гласуването за 15-и Плевенски многомандатен район, 506 000 бюлетини ще бъдат отпечатани, а общата бройка на секционните избирателни комисии на територията на общината е 163. Гражданите ще имат за задача да изберат своите осем представители в народното събрание.