Плевен без бедстващи и населени места без ток след буря.

Общество


В община Плевен няма бедстващи хора и населени места без електричество след снощната буря с градушка и силен вятър. Тази информация съобщи днес кметът д-р Валентин Христов по време на извънреден брифинг. Той уточни, че в последните 24 часа са подадени 25 сигнала, свързани с дъждовната обстановка, включително за пострадали приземни етажи, мазета и свличания на земна маса. Всички случаи са предадени на пожарната, за да се осъществи отводняване.

В града подпомагащото заведение „Домашен социален патронаж“ в Плевен е засегнато от наводнението, което принуждава временното прекъсване на неговата дейност. Четиристотин потребители ще бъдат уведомени за възникналата извънредна ситуация.

Кметът обяви, че не е получен нито един сигнал за проблеми в детски ясли. В социалните заведения най-сериозно пострадал е Центърът за настаняване от семеен тип на ул. „Люляк“, където са засегнати четири спални. Има и протечена покривна конструкция на Центъра на ул. „Гургулят“. В детските градини ситуацията е под контрол, като има само един случай – в „Кокиче“ е наводнена кухнята, като храната се доставя от градина „Незабравка“. В ДГ „Ралица“ пък съществува опасност от надвиснало дърво над покрива.

За пораженията на сградата в гробищния парк „Чаира“ предстои да се извърши оглед, за да се определят повредите.

След бурята е било временно преустановено движението на тролейбусите заради безопасността. Кметът повтори, че преди около месец е наредил проверка на отводнителната система, защото е стара и неспособна да поеме големите количества вода при подобни валежи. За решаване на този проблем са заложени средства в проекта за воден цикъл – 30 млн. лв. за Плевен и 90 млн. лв. за община Кнежа. Въпреки това, кметът настоява тези суми да бъдат преразгледани.

Всички повреди ще бъдат докладвани към междуведомствената комисия за бедстваия и аварии.

Информацията за тази статия беше предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева.